SİYASET

TÜRKİYE HASSAS BİR BÖLGEDE

Gürer, soru önergesinde kum ve toz fırtınalarının son yıllarda etkisini artırdığına dikkat çekerek, “Bu bağlamda etki alanında olan illerimiz hangileridir? İklim değişikliğinin de etkisiyle kurak ve az yağışlı olan bölgelerde toprağın doğal özelliklerinin kaybolmasına neden olan bu oluşumun etkilediği, tarımsal üretim yapılamayacak duruma gelen arazi miktarı ne kadardır? İklim değişikliğinden kaynaklı, toprakta oluşan tahribatın etkilerini azaltmak ve var olanları korumak adına ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Kum ve toz fırtınaları doğanın yanı sıra insan üzerinde etkileri de araştırılmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. 

 

TAŞRA TEŞKİLATLARINA KUM FIRTINASI UYARISI 

Önergeye yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ülkemizde Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği gereğince; dış ortam hava kalitesi değerlendirme ve yönetimi konu başlığı kapsamında kum ve toz fırtınalarının etkili olacağı tahmin edilen günlere yönelik Meteoroloji Genel Müdürlüğü web sayfası aracılığıyla yapılan bilgilendirmeler çerçevesinde, Taşra Teşkilatının her yıl bu konunun takibi için uyarıldığını belirtti. 

 

TÜRKİYE HASSAS BİR BÖLGEDE 

Kum ve toz fırtınalarının hareketleri ve taşınanına ilişkin yapılan analiz ve tahmin sonuçlarına göre zaman zaman belirli iller zaman zaman ise tüm Türkiye etkilenebildiğine dikkat çeken Bakan Kurum, “Hükümetler arası iklim Değişikliği Panelinin 1,5 Derecelik Küresel Isınma Özel Raporu'na göre günümüzde küresel ortalama sıcaklıklar hâlihazırda Io C artmış durumdadır. Türkiye, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı en hassas bölgelerden biri olan Akdeniz makro-iklim bölgesinde yer almaktadır. Bu ise ülkemizde kuraklık ve çölleşme riskini arttıran, kum ve toz fırtınalarım tetikleyen bir unsurdur” açıklamasında bulundu. 

 

 GÜRER RİSKLER ARTIYOR 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  “Ülkemizde iklim değişikliği etkilerini giderek daha çok hissedeceğimiz görülüyor. Özellikle tarımda çok farklı ve yönlü sorunlar ortaya çıkıyor. Özellikle kuraklık ve çölleşme riskini artıran kum ve toz fırtınalarının oluşması tarım alanları için büyük zararlar yaratabilir. Bugünden olası tarım alanlarının yer aldığı bölgelerde önleyici yol ve yöntemler geliştirilmelidir. Yumru bilgiler yanında korunaklı sera benzeri ekim alanları oluşumu yanında setlerle zarar en aza çekecek önlemler geliştirilmelidir. Bilim insanlarının bu bağlamda riski en aza indirecek çalışmaları hızla uygulamaya alınmalıdır” dedi.

ÇEKİRGE DE SORUN

 

Gürer, “Dünya genelinde doğal dengenin bozulması ve bunun sonucunda görülen olumsuzlukların her alana yansıdığını ifade ederek çekirge sürülerinin tarıma verdiği zararlara da dikkat çekti. Tarım çok yönlü baskı altında diyen Gürer, Akdeniz sineği gibi turunçgiller başta, bahçelere büyük zarar veren ve önlenemeyen zararlılar gibi, çekirge sürüleri, kum fırtınaları giderek artacağı, beklenmeyen sel ve dolu gibi afetler yaşanacağı dönemlere yönelik önlem alıp bilimsel çalışmalara hız vermek ve bugünden yarını planlamak önem arz etmektedir ”dedi.

Başa dön tuşu