SİYASET

TYP kapsamında görevlendirilenlere kadro verilmeli.

OKULLARDA GÜVENLİK GÖREVLİSİ VE HİZMETLİ SORUNU CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, hizmetli ve güvenlik görevlisi sorununun ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. 
 
60 BİN OKULDA 31 BİN HİZMETLİ VAR
 
Türkiye genelindeki 60 binden fazla okulda, hizmetli kadrosunda çalışan görevli sayısının 31 bin civarında olduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Bu rakamlar, her iki okul için bir hizmetlinin görev yaptığını gösteriyor. Okullarımızda öğretmen ve okul yöneticileri haricinde, kadrolu olarak görev yapanların sayısı son yıllarda giderek azaldı ve her iki okulda bir hizmetlinin görev yaptığı bir yapıya dönüştü. Bu yavrularımızı emanet ettiğimiz okullarımızda, başta temizlik ve hijyen gibi konular olmak üzere pek çok hizmetin de aksamasına neden oldu” dedi. 
 
SORUN, GEÇİCİ İŞÇİLERLE ÇÖZÜLEMEZ
 
Okullardaki hizmetli ve güvenlik görevlisi açığının kapatılması için İŞKUR aracılığıyla MEB için TYP kapsamında, 6 veya 8 ay çalışma şartları bulunan geçici işçilerin görevlendirildiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “İŞKUR, TYP kapsamında belirli dönemlerde okullarda görevlendirilmek üzere geçici işçi kadrosu açıyor. Her okula farklı dönemlerde farklı geçici işçiler görevlendiriliyor. TYP kapsamındaki geçici işçiler  güvencesiz, kıdem ve ihbarsız, işsizlik fonundan yararlanmadan modern köle olarak çalıştırılıyorlar. İş güvenceleri de yok. Bir sonraki TYP alımlarında işe alınıp alınmamaları  dahi belli değil. Sosyal devlet, vatandaşına böyle bir uygulamayı reva görebilir mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı dahil 16 yılda yönetiminden doğrudan sorumlu olduğu ülkemizde, emekçilere  bakışı onları ucuz ve güvencesiz işçi olarak çalıştırma anlayışı olması emekçilere mağduriyet olarak yansıyor. Her yerde bu yansıma var. Bu durum aynı zamanda okullardaki hem güvenlik hem çevre temizliği hem de diğer hizmetlerin aksamasına neden oluyor. Bu olumsuzluk, okul yöneticilerini, öğretmenleri, öğrencileri ve velileri olumsuz yönde etkiliyor” diye konuştu. 
 
VELİLERDEN PARA TOPLAYIP HİZMET ALIMI YAPILIYOR 
 
Bazı okullarda ise okul aile birlikleri veya velilerden toplanan paralar ile geçici görevlilerin görevlendirildiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumun ise veliler ve okul idarelerine ciddi külfet oluşturduğunu belirtti. 
 
TYP KAPSAMINDA ÇALIŞANLARA KADRO VERİLMELİ 
 
TYP kapsamında görevlendirilen hizmetli ve güvenlik görevlilerinin sosyal haklardan mahrum bırakıldığını, kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeden süresi dolduğunda işlerine son verildiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Okullarımız hem güvenlik hem de diğer hizmetler açısından çok hassas olması gereken kurumlardır. TYP kapsamında görevlendirilen hizmetli ve güvenlik görevlilerinin,  kadroya alınması ve bu kapsamda çalıştırılan görevlilerin sürekli işçi kadrosuna alınması gerekmektedir. Böylece okullarımızda hem güvenlik hem de diğer hizmetler açısından sorun yaşanmayacak bunun yanında yeni bir istihdam alanı oluşacak ve okullarda güvenlik konusunun çok önemli bir döneme erdiği bu günlerde hem velilerimizin hem de öğrencilerimizin güvenlik açısından rahat etmesi sağlanmış olacaktır” diye konuştu.

Başa dön tuşu