ÜNİVERSİTE

UI Greenmetric Dünya Üniversite Sıralaması Sonuçlandı

85 ülkeden 780 üniversitenin katıldığı bu yılki UI Greenmetric dünya sıralamasında Çukurova Üniversitesi dünya üniversiteleri arasında 293., Türkiye Üniversiteleri arasında ise 11. sırada yer aldı.

 

UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralaması, 2010 yılında başlatılan Universitas Endonezya'nın bir girişimi. Üniversite kampüslerindeki sürdürülebilirlik çabalarını dünya çapında değerlendirmekte ve karşılaştırmasını yapmaktır. Tüm dünyadan saygın üniversitelerin katıldığı uluslararası olmayı teşvik eden, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çeken ve çevre bilinci konusunda küresel farkındalık yaratmayı amaçlayan bir platform olan UI GreenMetric, dünyadaki bütün yükseköğretim kurumlarının katılımına açık.

 

Önce Komisyon Oluşturuldu

Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Halime Paksoy şu görüşlere yer verdi;

“Her yıl farklı ülkelerden pek çok üniversite GreenMetric tarafından altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi alanlarda değerlendirilmekte, her değerlendirme alanı puanlanmakta ve yükseköğretim kurumları, bu değerlendirmelerden aldıkları toplam puanlara göre sıralanmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda UI GreenMetric sıralamasına katılmaya karar veren Çukurova Üniversitesi, öncelikle çalışmaları yürütebilmek için Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel başkanlığında ve Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörlüğünde, Prof. Dr. Halime Paksoy (Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü), Prof. Dr. Fatma Çevik (Su Ürünleri Fakültesi), Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu (Çevre Mühendisliği), Sevgi Göçük (Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi) ve Ramazan Yazgan (Bilgi İşlem Daire Bşk.)‘dan oluşan bir komisyon oluşturdu.”

 

Prof. Dr. Paksoy: “ÇÜ Sürdürülebilirlik Konusundaki Çalışmalarına Hız Verdi.”

“Komisyon üyeleri tarafından Rektörlük ve Üniversitenin farklı birimlerinden derlenen veriler ile başvuru için gerekli altyapı oluşturuldu. Altyapısı oluşturulan veriler, bilgilerin doğruluğunu kanıtlayan belgeler ile birlikte Universitas Endonezya’nın sıralamayı belirlemek amacı ile oluşturduğu anket formuna işlenerek başvuru gerçekleştirildi. Çukurova Üniversitesi bu gurur verici başarı ile sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarına daha da hız vermiştir. Bu amaçla yapılan faaliyetleri duyurmak ve farkındalık yaratmak için green.cu.edu.tr adlı web sitesi oluşturulmuştur. Bu çalışmaların sonucunda çevreye olan duyarlılığımızı daha da arttırarak kampüsümüzün daha yeşil olmasını diliyoruz.”

Başa dön tuşu