SİYASET

ÜCRETSİZ İZNİN MEŞRULAŞTIRILMASI KABUL EDİLEMEZ

ADANA –Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, iktidarın hazırladığı yasa taslağıyla işten çıkarmaların üç ay süreyle yasaklayıp, çalışanın rızasına dayalı ücretsiz izin uygulamasındaki rıza şartını kaldırarak ücretsiz izin uygulamasının meşrulaştırılmaya çalıştığını söyledi. Çelebi, “İktidar işten çıkarmalar yasaklanıyor derken yasalarda yer almayan ücretsiz izin uygulamasını meşrulaştırmaya çalışıyor. İşvereni koruyup emekçileri sefalete mahkum edecek bu uygulama kabul edilemez” dedi.

İKTİDAR VERGİLERI ERTELEMEDİ, FATURALARI ÜSTLENMEDİ

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, sosyal izolasyonun sağlanabilmesi için birçok işyerinin çıkarılan kararnamelerle kapatıldığını anımsattı. İktidarın, bu süreçte  işverenlerin ve çalışanların vergilerini, SGK primlerini ötelemediğini aktaran Çelebi, iktidarın elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyip, insanların geçimlerini sağlayacak yardımları yapmak için de bir adım atmadığını kaydetti.

EMEKÇİLERİN VE MUHALEFETİN BASKISIYLA YASA TASLAĞI HAZIRLANDI

Bu süreçte birçok işverenin çalışanlarını işten çıkardığını ya da çalışanların rızasını alarak ücretsiz izne göndermeye çalıştığını aktaran Çelebi, emekçilerin, emek örgütlerinin ve muhalefet partilerin baskısıyla, iktidarın işten çıkarmalarla ilgili bir yasa taslağı hazırladığını ifade etti.

İŞTEN ÇIKARMALARA YASAK, ÜCRETSİZ İZNE VİZE

Taslağın yasalaşması halinde işten çıkarmaların üç ay süreyle erteleneceğini ancak işverenin rızasını almadan çalışanlarını ücretsiz izne gönderebileceğini ifade eden Çelebi, bu süreçte çalışanlara İşsizlik Sigorta Fonu’ndan günlük 39 lira 24 kuruş ücret ödeneceğini söyledi.

İKTİDAR İŞVERENİ KORUYUP, EMEKÇİLERİ SEFALETE MAHKÛM ETMEK İSTİYOR

Çelebi, “İktidar emekçileri değil işverenleri düşünerek hazırladığı yasayla ücretsiz için uygulamasını meşrulaştırmak istiyor. Ücretsiz izne gönderilen çalışanlara ödenecek aylık 1177 liralık ücret, kısa çalışma ödeneğinin yaklaşık 600 lira altında olan sefalet ücretidir. İktidar bu tasarıyla işvereni koruyup, çalışanları sefalete mahkûm etmek istemektedir” diye konuştu.

BEN YAPTIM OLDU ANLAYIŞININ ÜRÜNÜ

Tasarının yasalaşması durumunda işverenlerin kısa çalışma ödeneğine başvurmayacağının altını çizen Çelebi,  şöyle konuştu:

“Emek örgütlerinin görüşü dahi alınmadan hazırlanan ve iktidarın ‘ben yaptım oldu’ anlayışının ürünü olan bu yasa taslağıyla, işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği devreden çıkarılıyor. Ücretsiz izni meşrulaştırmaya ve işçileri sefalete mahkûm etmeye yönelik bu yasa taslağı kabul edilemez.

FEDAKÂRLIĞI EMEKÇİLER DEĞİL İKTİDARIN PALAZLANDIRDIĞI MÜTEAHİTTLER YAPMALI

İşten çıkarmalar yasaklanmalı ve işten çıkarılması yasaklanan ancak ücretsiz izne gönderilen işçilere asgari ücretten az olmamak koşuluyla geçimini sağlayacak ücret İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmelidir. Aksi yöndeki uygulamalar insanları evinde tutmaya değil evinden çıkmaya teşvik eder. İktidar salgının büyümesine neden olacak bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli, emekçilerin, emek örgütlerinin ve muhalefet partilerinin sesine kulak vermelidir. Virüsün faturasını emekçiler ödememelidir.  Fedakârlığı AKP iktidarı döneminde palazlanan müteahhitler yapmalıdır.”

Başa dön tuşu