GENEL

Uğur Mumcu özlemle anıldı

ANMA ETKİNLİĞİNE BÜYÜK KATILIM

Atatürk Parkı’nda gerçekleşen anma etkinliğine, CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, Elif Doğan Türkmen, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP, DSP, Vatan Partisi Başkan veya yöneticileri, Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şube, Birleşik Kamu İş Bileşenleri, KESK Bileşenleri, DİSK Bölge Temsilciliği, Tabipler Odası, Türkiye Emekli Subaylar Derneği, ÇYDD Adana Şube, ÇYDD Çukurova Şube, Cumhuriyet Kadınları Deneği Seyhan Şube, Cumhuriyet Kadınları Derneği Çukurova Şube, Alevi Kültür Derneği Adana Şube, Adana Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği, Makine, Ziraat ve Jeofizik Odaları Adana Şubeleri Başkan veya üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın hep birlikte söylenmesinin ardından katılımcılar adına ortak açıklamayı Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker okudu.

 

EKER “GERÇEKLERİ BULMAK İÇİN CANINI ESİRGEMEDİ”

Eker, Uğur Mumcu’nun, Cumhuriyetin değerlerini özümsemiş usta bir gazeteci ve araştırmacı gazeteciliğin de öncüsü olduğunu anımsattı. Gerçekleri bulup, kamuoyuna açıklama adına canını esirgemediğini aktaran Eker “Yolsuzluk, yoksulluk, silah kaçakçılığı ve terör başlıca konularıydı. Halkın gerçekleri öğrenmesi adına bu uğurda canını verdi. Kendisini saygı, minnet ve şükranla anıyoruz” dedi.

 

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker daha sonra şöyle devam etti;

“Uğur Mumcu, ülkemiz üzerinde oynanan oyunları, emparyalist güç odaklarının faaliyetlerini çözmüş bir aydındı. Yazdığı kitaplar ve köşe yazılarıyla bunları halkına anlatmaya çalışıyordu. Ölüm tehditleri alıyordu; ama asla vazgeçmiyordu. Ve bir gün olan oldu. 25 yıl önce Onu susturdular. Tıpkı diğer aydınlarımız gibi. Bu vesile ile 17 yıl önce katledilen Gaffar Okkan’ı ve ülkemiz için canını hiçe sayan şehitlerimizi de bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.

 

Onları kaybettik ama yaktıkları meşaleleri söndürmedik. Yere düşürmeden taşıyoruz ve taşımaya devam edeceğiz. Uğur Mumcu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan aydınlanma devriminin yılmaz savunucularındandı.  Cumhuriyete ve Cumhuriyet devrimlerine yönelik saldırıların doruk noktasına ulaştığı, Cumhuriyeti yıkıp yerine diktatörlük rejiminin getirilmek istendiği günümüzde, gerçekleri korkmadan söyleyebilen cesur, ilkeli, bağımsızlık, özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren gazetecilere her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu belirtmek isterim.  Uğur Mumcu, gazetecilik mesleğinde bir ekoldü. Araştırmacı gazeteciliğin öncüsü ve simgesi olmasının yanı sıra çok ileri görüşlü biriydi. Bundan en az 25 yıl, yani çeyrek asır önce bugünleri gören Mumcu, Cumhuriyete, Cumhuriyet kazanımlarına yönelik tehditleri detaylı bir şekilde yazmış ve uyarmıştı.  Son yıllarda ülkemizde yaşananlar dikkate alındığında Uğur Mumcu’nun ne kadar haklı olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

 

Karanlık bir dönemden geçiyoruz ancak bu karanlığın da bir gün son bulacağını biliyoruz. Çünkü her karanlığın sonu aydınlıktır ve bu günlerden Cumhuriyeti kuran düşüncenin ışığı ve Uğur Mumcu gibi düşünceleriyle bizleri aydınlatan yürekli insanlarımızın mücadelesiyle çıkacağız. Bundan hiç şüphemiz yok.  Gerçekleri tüm çıplaklığıyla yazılarında ve kitaplarında anlatan Uğur Mumcu’yu katleden karanlık güçler, ne yazık ki aradan 25 yıldır geçmiş olmasına karşın ortaya çıkarılabilmiş değil. Adeta gizli bir el Mumcu cinayetinin üzerindeki sis perdesinin kalkmasına engelliyor.

 

Ancak gerçeklerin bir gün mutlaka ortaya çıkacağını da biliyoruz. 

Bağımsızlığı, özgürlüğü ve hukukun üstünlüğünü, Cumhuriyeti, demokrasiyi savunan, bu değerleri bir yaşam felsefesi olarak kabul eden yurtsever cesur kalem Uğur Mumcu’yu özlemle, minnetle, rahmetle anıyoruz.   Ve ne yaparlarsa yapsınlar Uğur Mumcu’yu unutturamayacaklar. Onun fikirleri yolumuzu aydınlatacaktır”

 

UĞUR MUMCU MEYDANI’NA ANIT TALEBİ YENİLENDİ

Daha sonra ADD Başkan Yardımcısı İsa Kayadan ise katılımcılar adına Uğur Mumcu meydanına, Uğur Mumcu’nun anıtının yapılması için Meydandan sorumlu olan Belediye yetkililerine çağrı yaptı.

Slogan atan, Uğur Mumcu’nun katillerinin bulunmasını isteyen grup daha sonra Emniyetin “Toplu yürünmemesi”  uyarılarını dikkate alarak bireysel olarak Uğur Mumcu meydanına giderek karanfil bıraktı.  

Başa dön tuşu