SİYASET

Ürün güvenliği denetimden geçiyor

Gürer,  Avrupa Birliği normlarına uyulmaya çalışılırken, kendi ülkemiz insanına aynı hassasiyetin gösterilmemesinin üzücü olduğuna dikkat çekerek, Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu konuda daha farklı düzenlemeleri de beraberinde ele alması gerektiğini söyledi.

 

“Örnekleme” denilen yöntemin, üreticinin kendi isteğine göre düzenlendiğinin, bunun da yurt dışına ihraç edilen ürünlerin geri dönüşüne neden olduğunun altını çizen Gürer, “Ayrıca ülkemizde şu anda kontrol olduğu söylenmesine rağmen, özellikle çocukların kullandığı oyuncaklar dâhil, ithal edilen çok sayıda ürünün insan sağlığına zararlı olduğu piyasada örnekleriyle sabit. Keza, son dönemde Greenpeace'ın yaptığı araştırmada kullanımının zararlı olduğu kesinleşen tarım zehirlerinden olan ve Tarım Bakanlığının da yasakladığı bir ilaç, 2018'de yasaklanmasına rağmen, geçen ay yapılan denetimde ne yazık ki ürünlerimizde çıktı.” diyerek,  sadece kanunun değil, caydırıcılığının da beraberinde ele alınması gerektiğini vurguladı. 

 

Özellikle gıdanın insan sağlığındaki önemine dikkat çeken Gürer,  ülkemizdeki ekonomik kriz nedeniyle üretimi en ucuz şekilde elde etme duygusunun, kaliteli insanın iş alanlarında varlığını zorladığını, kalite konusunda sıkıntılar olduğunu belirterek, “Bu, bizim ülkemizi sıkıntıya sokan, yanlış iş yapanların kontrolüne yönelik bir düzenleme. Onun için, bu tür iş yapanlara da cezai hükümlerin daha da artırılması gerektiğini düşünüyorum. Bütünüyle ilgili faydalı ama ülkenin gerçekleriyle yetersiz bir yasa teklifi olduğunu belirtmek istiyorum.” dedi. İşini iyi ve doğru yapan korunmalı ve kayıt dışı üretim ürünle, sağlıksız ürün takibi sıklaştırılmalıdır” dedi. Kanun teklifi önümüzde hafta Meclis’te görüşülmesi bekleniyor.

Başa dön tuşu