VALİLİK

Vali Demirtaş, “Hepimiz Yaşlanacağız “

Adana Şehir Hastanesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen proje açılış törenine Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, Seyhan Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu, İl Sağlık Müdürü Ahmet Özer, proje paydaşları ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreni; Güney Adana Kalkınma Programı tanıtım videosunun gösterimi ile “Nesilden Nesile Sağlık Öğütleri” projesinin tanıtım ve bilgilendirmesini içeren sunumla sürdü.

 

İl Sağlık Müdürü Ahmet Özer’in, projenin amacı ve hedefleri hakkında bilgiler vermesinin ardından katılımcılara  hitap eden Vali Mahmut Demirtaş, her türlü ilgi, sevgi ve saygıya layık olan yaşlılara yönelik düzenlenen bu uygulamada emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Vali Demirtaş, açılış töreninde yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Nesilden Nesile Sağlık Öğütleri” projesinin açılış programına hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Yaşlılık; yaşamsal fonksiyonların çevresel faktörlere uyum sağlayabilme yeteneğinin azalması olarak tanımlanmaktadır. Yapılan araştırmalar dünya nüfusunun gün geçtikçe yaşlandığını ortaya koymaktadır. Bu gerçekten hareketle Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımız da yaşlı sağlığı ile ilgili çalışmalarına hız vermiştir. Yaşlılarımızın başlıca sağlık sorunları değerlendirildiğinde 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımızın genellikle kronik bir rahatsızlığının olduğu görülmektedir. Bu durum Sağlık Bakanlığımızı, kronik hastalıklara yönelik önleme ve kontrol programı ile yaşlı sağlığını iyileştirici faaliyetler üzerinde yoğunlaşmaya sevk etmiştir. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü “Küresel Yaşlı Dostu Kentler Ağı” çalışmaları ile yaşlıların kapasitelerini gören, yaşa bağlı tüm ihtiyaçlarına karşılık veren, yaşam tarzlarına saygı gösteren, savunmasız olanları koruyan, toplum yaşamının her alanına katılmalarını teşvik eden hizmetlerin sunulduğu kentleri, “Yaşlı Dostu Kentler” olarak tanımlanmaktadır.

 

Vali Demirtaş, “Hepimiz Yaşlanacağız “

 

İşte bizler de Güney Adana Kalkınma Programı ile Adana’yı başta yaşlılarımız, engellilerimiz, kadınlarımız, çocuklarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımıza hitap eden medeni, yaşanılabilir, güvenilir bir kente dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Güney Adana Kalkınma Programı ile sağlıktan eğitime, kültürden emniyete, gençlik ve spordan sosyal uyuma, yoksulluktan istihdama varıncaya kadar her alanda değişimi, dönüşümü hayata geçirecek, bu kentin tarihini yeni baştan yazacağız. Güney Adana Kalkınma Programı ile Adana; sadece yaşlı dostu kent olmakla kalmayıp “Genç dostu, çocuk dostu, engelli dostu kent” olarak da en üst sıralardaki yerini alacaktır. Bunu hep birlikte başaracağız. Bir gün hepimiz yaşlanacağız. Bugün yaşlılarımıza göstereceğimiz ilginin; yaşlandığımızda görmek isteyeceğimiz yaklaşım olduğunu bilmeli, bu meyanda davranmaya gayret etmeliyiz. Bizler ana-babaya, büyüklerine, yaşlılarına iyi davranmayı, saygıda kusur etmemeyi emreden bir medeniyetin mensuplarıyız. Tıpkı bizleri küçükken koruyup kolladıkları gibi, bizler de ihtiyarladıklarında, rolleri değiştirmeli, yaşlılarımıza gereken özeni göstermeliyiz. İşte bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz “Nesilden Nesile Sağlık Öğütleri” projesi ile medeniyetimizin bizlere emrettiği bu düsturu, bugünün dünyası ile örtüştürmeyi amaçlıyoruz. Projeyle Güney Adana Bölgesinde yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aile hekimliklerince yapılan sağlık taramalarının Adana Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı tarafından analizlerinin yapılmasını planlıyoruz.

 

"Yaşlılarımızın Yaşam Kalitelerini Arttırmayı Hedefliyoruz"

 

“Nesilden Nesile Sağlık Öğütleri” projesi dahilinde yaşlılarımıza sağlayacağımız fiziksel, ruhsal ve sosyal destek ile onların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Bu anlamda projenin alt etkinliklerinden biri olan yaşlılarımızın yaşam tecrübelerini anlatacakları belgeselin, nesilden nesile aktarılacak önemli bir veri özelliği taşıyacağını da, şimdiden vurgulamak istiyorum. Proje kapsamında çeşitli kurumlarımızla işbirliği yapılarak beslenme ve fizik tedavi programları yapılmasının, yaşlılarımıza yönelik sağlıklı yaşam yürüyüşleri düzenlenmesinin ve ev ziyaretleri yapılarak manevi destek eğitimleri verilmesinin Güney Adana’da yaşanan değişim ve dönüşüme katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Bu vesile ile Güney Adana Kalkınma Programı Kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğümüzün hazırladığı “Nesilden Nesile Sağlık Öğütleri” projesinin hayırlı olmasını temenni ediyor, proje paydaşlarına başarılar diliyorum. Sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.”

 

Vali Mahmut Demirtaş’ın konuşmasının ardından “Nesilden Nesile Sağlık Öğütleri” projesinin açılış töreni, Uzman Dr. Hüseyin Aksoy’un, “Yaşlılığa Genel Bakış ve Sağlık Taramaları” konulu sunumu ve Çukurova Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı kapsamında verilen Kamu İhale Kanunu Eğitim Sertifika Töreni ile son buldu.

Başa dön tuşu