BÜYÜKŞEHİR

Yaşasın Türkçe konuşanlar, Türkçe yazanlar

"UZAKLARI YAKINLAŞTIRIYOR"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 3. Uluslararası Çukurova Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali için Adana'ya gelen edebiyatçılar ile bir araya geldi. Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleşen buluşmada konuşan Başkan Sözlü, ilki gerçekleşen bu buluşmanın tekrarlanması gerektiğini ifade ederken geniş bir coğrafyaya yayılan Türkçe'nin uzaklar yakınlaştırdığını belirtti ve Türkçe'nin şiir dili olduğu bir Dünya'nın daha zarif ve daha yaşanılası olacağını aktardı.

 

"ORTAK PAYDA TÜRKÇE"

Geçmiş yıllardan bu yana bakıldığında Türk Dünyası'nın farklı ülkelerinde lehçe yakınlaşmalarının görülmeye başlandığını vurgulayan Başkan Sözlü, "Eminim ki önümüzdeki elli yılda Türkçe'nin ortak paydası genişleyecek, Türk Dünyası birbirine daha çok yakınlaşacak, aradaki lehçe farkı giderek kaybolacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'En büyük hayalim, Ankara'da basılan bir gazetenin Türkiye'den Uygur'lara kadar tüm Türkler tarafından okunup anlaşılmasıdır' sözüyle belirttiği hayali bizler yaşatacağız" dedi.

 

"BİR KEZ YÜKSELEN BAYRAK BİR DAHA İNMEZ"

Başkan Sözlü'nün konuşmasının ardından kürsüye çıkan Azerbaycan vatan gazisi Azerbaycan fahri diplomasını ve Azerbaycan bayrağını Başkan Sözlü'ye takdim etti. Bayrağı teslim alan Başkan Sözlü, Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağı gibi Azerbaycan bayrağının da büyük bedeller ödediğini belirtirken "Türkiye Cumhuriyeti'nden önce, Göktürklerden sonra Türk sıfatını kullanarak 1917'de Mehmet Emin Resulzade'nin önderliğinde bir kez yükselen bayrak bir daha inmez. Yine bu bayrak uğrunda 20 Ocak'ta büyük bedel ödeyen Azerbaycanlı şehitler, halk cephesinin lideri, milliyetçi Ebulfez Elçibey ve bugünkü modern Azerbaycan'ın kurucusu Haydar Aliyev'i rahmetle anıyorum" dedi.

 

Toplantının sonunda Borçalı Cemiyeti Başkanı Başkan Sözlü'ye plaket takdim ederken, Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş da Başkan Sözlü'ye kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Başa dön tuşu