GENEL

Yaşasın Türkiye-Azerbaycan kardeşliği

AZERKAD Yönetim Kurulu Başkanı Belkıs Orcallı Yakıcı Azerbaycan'daki 1990 “Kara Ocak” Bakü-20 Yanvar Katliamı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Sovyetler Birliğinin dağılma sürecinde dönemin Sovyetler Birliği Başkanı Mihail Gorbaçov, bağımsızlık mücadelesi veren cumhuriyetlere baskı kurduğunu ifade eden AZERKAD Başkanı Yakıcı, Azerbaycan Cumhuriyeti’nde halkın örgütlenerek gösteriler yaptığını söyledi.

Özellikle Bakü Devlet Üniversitesi gibi üniversitelerin öğrencilerinin de gösterilere öncülük ettiğini hatırlatan Başkan Yakıcı, “Azerbaycan Halk Cephesi Milli Mücadeleyi örgütlüyordu. KGB, Azerbaycan’da özellikle Bakü’de provokasyonlara başlamıştı. Bunun sonucu 60 kişi öldürüldü. 16 Ocak’ta halk sokaklara çıkmaya başladı. Rahatsızlığını haykırıyor ve tepki koyuyordu. 17 Ocak’ta Bakü’de 1 milyonun üzerindeki halk meydanda toplandı. 19 Ocak’a kadar Azadlık Meydanını boşaltmayan halkın bu tepkisi üzerine KGB, Bakü Devlet Televizyonunu bombalattı. Azerbaycan halkı, o gece Moskova yönetiminin karar aldığı olağanüstü halden haberdar olamadı. Aynı gece hazır durumdaki Sovyet Ordusu, 19 Ocak’ı 20 Ocak’a bağlayan gece saat 01.00’de halkın üzerine ateş açtı. Bu saldırıda 134 kişi şehit oldu, 700’ün üzerinde kişi yaralandı. 100’lerce kişi de tutuklandı” dedi.

Katliamın tarihe “Kanlı Ocak” (Kara Yanvar) olarak geçtiğini de ifade eden Başkan Yakıcı, bu acı olayın bile Kardeş Azerbaycan halkının milli mücadelesine engel olamadığını ifade ederek, “Aksine soydaşlarımızın bağımsızlık ve istiklal azmini daha da arttırmış ve bağımsızlık zaferine götürecek bir dönüm noktası teşkil etmiştir. “Kanlı Ocak” (Kara Yanvar) katliamını unutmamak ve unutturmamak görevimizdir. Vatan uğruna bedenlerini kurşunlara siper eden ve bugün Şehitler Hiyabanında ay yıldızın altında uyuyan kardeş Azerbaycan Türkü’ne bağımsızlık yolunu açan kadın-erkek, yaşlı-genç vatansever kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyor, onların manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz” diye konuştu.

Bu tür insanlık suçu teşkil eden katliamların bir daha yaşanmamasını temenni eden AZERKAD Başkanı Belkıs Orcallı Yakıcı, “Kutsal yaşam hakkı ve evrensel insani değerler doğrultusunda bir anlayışla, hiçbir toplumun böylesine zulüm ve katliamlara maruz kalmamasını dilerim. Bu duygu ve düşüncelerle 29 yıl önce gerçekleştirilen bu insanlık dışı katliamı kınıyor; kardeş Azerbaycan halkının ve katliamda zulme uğrayan soydaşlarımızın yaşadıkları acıyı yürekten paylaşırken, hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz” dedi.

Başa dön tuşu