YAŞAM

Yaz Geldi, Kiralık Konut Piyasası Hareketlendi

Mayıs ayının başından bu yana evlerini kiralamak isteyen İstanbul’daki ev sahipleri Hürriyet Emlak’ta 70.000’e yakın yeni ilan verdiler. Bu rakam Ankara’da 18.500 ve İzmir’de 7.500’e ulaştı. Mevcut evlerini değiştirmek isteyen üniversite öğrencilerinin ev arayanlar arasında önemli bir kesimi oluşturması dikkat çekti.

 

 

Türkiye’nin en çok ilana sahip emlak sitesi Hürriyet Emlak, hem okulların kapanması hem de yaz aylarının başlamasıyla birlikte hareketlenen emlak piyasasını inceledi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de son 2 ay içerisinde kiralık konut ilanlarındaki artış dikkat çekti. Buna göre Mayıs ayının başından bu yana Hürriyet Emlak’ta yeni yayınlanmaya başlayan kiralık konut ilanlarının sayısı yaklaşık olarak İzmir’de 7.500, Ankara’da 18.500 ve İstanbul’da ise 70.000’e ulaştı.

 

Kiralık konut arayışları da aynı şekilde hızlandı. Kiralık arayanların özellikle mobil cihazlardan arama yaptıkları görüldü. Hürriyet Emlak’ın yenilenen mobil sitesini ziyaret eden kullanıcılar, fotoğraflarını inceledikleri evler konusunda ev sahibi ya da emlak ofisleriyle temasa geçerek bilgi aldılar. 3 büyük şehirde kiralık konut araması yapanlar arasında bu şehirlerimizin dışındaki kullanıcıların da yer alması, farklı illerden taşınmaya hazırlananların da yoğun aramalar gerçekleştirdiğini gözler önüne serdi.

 

Hürriyet Emlak Genel Müdürü Hakan Çelik, Mayıs ve Haziran aylarındaki hareketliliği değerlendirerek, “İstanbul, Ankara ve İzmir’deki yeni ilan artışının önemli bir boyuta ulaştığını görüyoruz. Aynı şekilde kiralık ev arayanların sayısında da benzer bir yükseliş söz konusu. Okulların kapanması ve yaz aylarının gelmesiyle bu hareketliliğin tavan yaptığını görüyoruz. Üniversitede okuyan öğrencilerin mevcut evlerini değiştirme niyetleri de bu hareketlilikte pay sahibi. Bu trendin yaz boyunca devam edeceğini öngörüyoruz,” dedi.

 

Öğrenciler ev kiralarken nelere dikkat etmeli?

Hürriyet Emlak Genel Müdürü Hakan Çelik, ev kiralayacak öğrencilere de tavsiyelerde bulundu: “Öğrenciler mutlaka bütçelerini belirlemeli ve fiyat araştırması yapmalılar. Kiralayacakları konutu tespit ederken aidat, genel gider gibi masrafları da düşünerek ayırabilecekleri kira miktarını gerçekçi bir yaklaşımla belirlemeliler. Tabii ki okullarına yakın bir ev tercih etmeleri avantajlı olacaktır. Aksi takdirde ev kiralayacakları bölgedeki toplu taşıma olanaklarını yakından incelemelerini öneririm. Isınma giderlerini minimumda tutmak için ara katlardan ev kiralamaları öğrenciler için daha rahat olur. Tabii rutubet ve diğer sakıncalı ortam etkilerinin sıkıntı yaratmayacağı bir ev seçiyor olmaları da önemli. Ama haklarını yasal olarak koruyabilmeleri için kontrat yapmadan kesinlikle ev kiralamamaları gerektiğini özellikle vurgulamak isterim. Ev kiralamak isteyenler Hürriyet Emlak’ta okullara yakın evleri inceleyebilir, muhit değerlendirmelerini göz önünde bulundurabilir, dev foto, 360 derece sanal tur ve temiz ilan gibi imkanlarımızdan yararlanabilirler. Bütün öğrencilerimize eğitim hayatlarında başarılar diliyorum.”

Başa dön tuşu