SANAT

YAZAR CEMİLE CEREB’İN ÖYKÜ KİTABI ÇIKTI

1959 yılında Antakya doğumlu Cemile Cereb, İlkokulu Silifke’de, ortaöğrenimini Antakya’da tamamladı. 1980 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Gaziantep ve Antakya’da çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. Amatör tiyatrolarda oynadı. 2010 yılında emekli oldu. Çeşitli kültür ve edebiyat dergilerine deneme ve öykü yazıları yazdı. Bir kitapta topladığı ilk öyküleri “Bir Zamanlar Affan” adıyla 2015 yılında yayımlandı. “Dağların Efendisi” yazarın ikinci öykü kitabıdır.

 

Cemile Cereb, AALEN/Antakya Kültür Derneği üyesidir ve bünyesinde yazı atölyesi çalışmaları yapmaktadır.

 

Aratos Dergisi yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, Cemile Cereb’in kitabına yazdığı önsözde şu görüşü dile getirmektedir; “Öykü, romanın kardeşi, şiirin ablasıdır.  Edebiyatın ortancasıdır. Roman, öykü ve şiir, edebiyatın üç ayrı türü, üç ayrı tadıdır, baharatıdır. Bu benzetmeler bir yana, öykünün de kendine has bir dili, üslubu, anlatımı var.

 

İçinde yaşadığımız hayatın, acıları, sevinçleri, eşitsizlikleri, çelişkileri ve çatışmalarıyla öyküleşmesi, öykülere girerek kalıcılaşması, öyküyü daha değerli kılıyor.

 

Yaşanmışlıkların öyküleşmesi, insana dair ne varsa, kimi zaman gerçeklik algısı içinde, kimi zaman sanrılarla, yeniden hayat bulur.

 

Cemile Cereb’in ilk öykü kitabı “Bir Zamanlar Affan” adıyla yayımlanmıştı. Şimdi, elinizdeki “Dağların Efendisi” öykü kitabıyla okur karşında.

 

Cemile Cereb, “Dağların Efendisi” kitabında, yalın bir dil ve anlatımla yaşanmışlıkları öyküleştirerek, edebi bir yolcukla ebedi kılıyor."

 

Öte yandan, Cemile Cereb’in önümüzdeki günlerde Tarsus’ta Aratos Kültür Sanatevi’nde ve Antakya’da imza günü de yapacağı bildirildi.

Başa dön tuşu