SAĞLIK

Yeni Yıl Eğlenceniz, Sonraki Gün Kâbusunuz Olmasın!

Yılbaşı gecesinin sabahında kendimizi yorgun, halsiz ve mide ağrıları ile boğuşur bir halde görmek istemiyorsak neler yapmalıyız? sorusunun cevabını veren Dyt. Sıla Artural, “Yeni başlangıçlar yapmak isterken önceki gecenin yükünü üzerinde taşımayı kim ister ki?” dedi. “Yıl boyunca kendinize özen gösterip, sağlıklı beslenmek için çabaladıysanız tabi ki bugün için yapılacak kaçamaklar belirli ölçülerde göz ardı edilebilir.” İfadesini kullanan Dyt. Artural, bazı temel noktalara dikkat edilmediğinde yeni yıl sabahının kâbusa da dönüşebileceğini söyledi.

Güne Kahvaltısız Başlamayın, Öğünlerinizi Atlamayın!

Yapılan en büyük yanlışlardan birinin akşam ağır beslenileceği için sabah kahvaltısını yapmamak ve öğünleri atlamak olduğuna vurgu yapan Dyt. Artural, gün içerisinde dengeli beslenmeye devam edilirse yılbaşı akşamında yenilen besinlerinde daha dengeli olacağını söyledi. Dyt. Sıla Artural, “Özellikle doğru tercihler ile hazırlanmış bir kahvaltı (yumurta veya peynir + tam tahıllı ekmek + 5-6 adet zeytin + yeşil çay)  günü kurtarıcı nitelikte olacaktır. Öğünlerin atlanmadan yapılması da açlık krizlerinin ve tatlı isteğinin önüne geçecektir.” dedi.

Yılbaşı akşamı et ve karbonhidrat ağırlıklı geçeceği için öğlen yemeğini daha hafif tercih etmenin dengeleyici olacağını belirten Türkmenbaşı Tıp Merkezi’nden Dty. Artural,  “Örneğin; yeşil mercimekli salata + yoğurt veya susuz sebze yemeği ya da fırın sebze + yoğurt gibi hafif öğünler akşam yemeğinizi dengelemenize fayda sağlayacaktır.” dedi. Dyt. Sıla Artural açıklamasına şöyle devam etti;

Et Yemeklerinin Ağır Etkisini, Sebze Garnitürleri veya Bol Yeşillikli Salata İle Ortadan Kaldırın.

“Dışarıda ya da evde fark etmez, yılbaşı akşamlarının en önemli yemeği hindi ve et ağırlıklı yemeklerdir.  Et ürünleri doğru şekilde pişirildiğinde ve porsiyonlara dikkat edildiğinde bir sorun yaratmamaktadır. Yine de et ürünlerinin yanına pirinç pilavı- rus salatası gibi ağır alternatifler yerine sebze garnitürleri ve bol çeşitli salatalar hazırlamak doğru bir tercih olacaktır.”

 Ordövr Tabakları İçin Daha Doğru Tercihler Yapın.

Yemekli eğlencelere katılan kişiler için en önemli noktanın ordövr tabakları olduğuna dikkat çeken Dyt. Artural çok çeşitli olabilen bu tabaklar içinden patlıcan salatası, zeytinyağlı yiyecekler, yoğurtlu garnitürler (rus salatası dışında) tüketmek sonrasında yiyeceğiniz ana yemek miktarını dengelemenin önemli olduğunu ifade etti.  Ordövr tabaklarının ana yemek değil başlangıç niteliğinde olduğunun da unutulmasının gerektiğini belirten Dyt. Sıla Artural aşağıdaki bilgilere yılbaşı gecesinde dikkat edilmesi uyarısında bulundu;

Ağır Şerbetli Tatlılar Yerine, Sütlü Tatlılar Tercih Edin.

Yılbaşı yemeklerinin en büyük problemi tabi ki tatlılar. Sütlü ve küçük porsiyonlar ile hazırlanmış tatlılar dengeleme açısından oldukça önemlidir.

Çerez, Cips, Kuruyemişler Yerine Meyve Tüketin.

Meyve tüketiminde de mutlaka dikkatli olunmalıdır. Yemekten en erken 1 saat sonra meyve tüketmek kan şekerinizi dengelemek açısından oldukça önemlidir. Büyük meyve tabakları yerine bir iki çeşit meyve ile kendinize hazırlayacağınız tabaklar porsiyon kontrolünü sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Yılbaşı Gecesi Ve Sonraki Gün Sıvı Tüketiminizi Arttırın.

Sonraki gün yaşanacak baş ağrılarını ve halsizlik durumlarını önlemek için en az 10 bardak su tüketmeye özen gösterin. Kendiniz hazırlayacağınız detoks suları ile ( tarçın – karanfil- limon ) toksin atmayı da kolaylaştırabilirsiniz.

Alkol Tüketimine Dikkat Edin.

Senenin yorgunluğunu atmak ve eğlenmek için alkol tüketmek yılbaşı gecelerinin kaçınılmaz sonudur. Alkol miktarını sınırlamak ve dengede tutmak, yanında bolca sıvı tüketmek yeni yılın ilk gününde yaşayacağınız sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Alkol asla aç karnına tüketilmemelidir. Yanında tüketilecek yiyeceklere dikkat edilmeli, rakı, viski, votka gibi yüksek kalorili ağır içkiler yerine şarap, şampanya tercih edilmelidir.

 

Peki Yeni Yılın İlk Sabahında Neler Yapmalıyız?

Türkmenbaşı Tıp Merkezinden Diyetisyen Sıla Artural, yeni yılın ilk sabahında yapılması gerekenleri de şu şekilde sırladı;

-Geceki alkol tüketiminden kaynaklanacak sorunları engellemek için mutlaka bol sıvı tüketilmelidir. Kalkar kalkmaz içeceğiniz 1-2 bardak su güne daha rahat başlamanızı sağlayacaktır.

-Kahvaltı kendinizi toparlamanız açısından en önemli bir öğün olacaktır. Tam tahıllı ekmek ve peynir, yeşillik gibi hafif yiyecekler midenizi dinlendirmenize yarayacaktır.

-Öğle ve akşam yemeklerinde zeytinyağlı veya ızgara yiyecekler tercih edilmelidir.

-Yapılabiliyorsa hafif bir yürüyüş ile bir önceki gecenin ağırlığı ortadan kaldırılabilir.

-Bitki çayları ile mide rahatlatılabilir.

-Evde dinlenmeye özen gösterilmelidir.

 

Başa dön tuşu