SAĞLIK

Yeşil Dedektör Tüm İllerde

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Yeşilay, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü “Tütünle Mücadelede Güncel Adımlar” çalıştayı düzenledi. Programa Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vural Kavuncu, Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan ile Dünya Sağlık Örgütü’nden birçok uzman katıldı.

Programda sigara yasağına yönelik ihlallerin tek tuşla bildirilmesi amacıyla Yeşilay ve Sağlık Bakanlığının geliştirdiği ve 9 Şubat 2017 itibariyle tüm illerde aktif hale getirilen Yeşil Dedektör mobil uygulaması, Erzurum’dan yapılan canlı bağlantıyla uygulamalı olarak tanıtıldı. Erzurum’daki bir mekâna yapılan bağlantıda Yeşil Dedektör uygulamasıyla sigara ihlali bildirimi yapıldı. Mekâna gelen İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin denetimi izlendi. Programın sonunda Sağlık Bakanı Akdağ ve Yeşilay Başkanı Öztürk, Türkiye haritası üzerinde tüm illerde Yeşil Dedektör’ü aktif hale getirdi. Dünya Sağlık Örgütü uzmanları Jean Tesche ve Anna Garsiaise ise dünyada tütün vergilendirme uygulamaları ile düz paket uygulaması konularındaki çalışmaları anlattı.

Sağlık Bakanı Akdağ: “Tütün endüstrisinin oyunlarını yıkacağız”

Programda yaptığı konuşmada Türkiye’nin sigarayla mücadelesinin dünyaya örnek olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, tütün endüstrisinin sigarayı gençlerde sözde çekici, kendini ispat edici olarak gösterdiğini ama bu oyunlara artık Türkiye’nin gelmeyeceğini; Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay olarak sigarayla büyük bir mücadele içinde olacaklarını vurguladı. Yeşil Dedektör mobil uygulamasının sigara ihlallerini bildirme noktasında önemli bir çalışma olduğunu belirten Akdağ, “Yeşilay ile birlikte dumansız hava sahamızı genişletecek, pasif içiciliği azaltacak, yasaların uygulanmasını kolaylaştıracak Yeşil Dedektör’ü tüm Türkiye’de aktif hale getirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

Yeşilay Başkanı Öztürk: “Yeşil Dedektör’le hakkınızı koruyun”

Programda konuşma yapan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk, her çocuğun Yeşilaycı doğduğuna vurgu yaparak, Yeşilay’ın önleyici, koruyucu, rehabilite edici çalışmalarla gençliği ve geleceği bağımlılıklardan uzak tutmak için büyük bir mücadele içinde olduğunu söyledi. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığıyla birlikte hayata geçirdikleri “Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma” kampanyası kapsamında kamu spotlarının TV’lerde yayınlanmaya başladığı bilgisini verdi.

Sigaranın özellikle gençlere ve pasif içicilikle de topluma verdiği zararı azaltmak amacıyla yenilikçi çalışmalar yaptıklarını söyleyen Öztürk, Yeşil Dedektör uygulamasının da dumansız hava sahasına katkı sağlayacağını belirtti. Yeşil Dedektör’ün sigara içmenin yasak olduğu alanlarda yapılan ihlali bildirecek bir uygulama olduğunu belirten Öztürk konuşmasında, “Başka birini sigara dumanına maruz bırakmak bir insan hakkı ihlalidir. Sigara içsin ya da içmesin tüm vatandaşlarımızın sigaranın yasak olduğu yerlerde sigara içmeyenlerin haklarını koruması gerekiyor. Bu uygulama hak ihlalinin önüne geçecek, ihlali bildirmeyi kolaylaştıracak ve dumansız hava sahasına katkı sağlayacak ” dedi.

Yeşil Dedektör artık tüm illerde aktif!

Yeşil Dedektör mobil uygulaması, İstanbul ve Ankara’daki pilot çalışmalardan sonra 9 Şubat Dünya Sigarayı Brakma Günü’nde tüm illerde aktif hale getirildi. Bugüne kadar 70 bine yakın indirme sayısına ulaşan Yeşil Dedektör, 2008 yılında yürürlüğe giren kapalı mekânlarda tütün mamulleri kullanım yasasına uyulmasını sağlamak, ihlallere karşı toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünlerini kullanmayan vatandaşların haklarını korumak ve yasal hakları konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla geliştirildi. Uygulamaya şimdiye kadar 216 bin mekân eklendi, yaklaşık 11 bin ihlal bildiriminde bulunuldu.

Yasayı ihlal eden işletme ve müşterilerin ihlallerini azaltmayı amaçlayan bu mobil uygulama telefon veya tablet bilgisayara indirilerek kullanılabiliyor. Yeşil Dedektör mobil uygulamasında kullanıcı, ihlal bildirimini uygulama üzerinden konum ve mekân seçerek yapabiliyor. Sağlık Bakanlığının denetim sistemine düşen bildirimler, saha denetim ekibine ulaşıyor. Saha denetim ekipleri ise ihlal bildirimi yapılan mekâna ulaşarak denetimlerini ve gerekli işlemleri yapıyor. Alanında tek olan bu uygulama Appstore ve Google Play platformlarından ücretsiz olarak indirilebiliyor.

 

 

Başa dön tuşu