ÜNİVERSİTE

YÖK’te “Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri” İle İlk Toplantı Yapıldı.

Bilindiği üzere 18 Ekim 2016 tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın başlattığı "Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında Türkiye'deki bazı devlet üniversitelerinin "araştırma üniversitesi" olarak belirlenmesini çok önemsediğini ifade ederek, bu projenin yükseköğretimde altyapı ve insan kaynaklarının verimli şekilde kullanılmasına katkı sağlayacağını ve üniversitelerimizin uluslararası görünürlüğünü artıracağının altını çizmişti.

 

Araştırma Üniversitelerinin belirlenme süreci

Titizlikle, büyük emekle ve adım adım yürütülen araştırma üniversiteleri belirleme sürecinde 58 Devlet Üniversitesi niyet beyanında bulundu.

İlk aşamada dünyadaki Araştırma Üniversitelerinin de kullandığı nesnel göstergelere göre başvuruda bulunan üniversitelerin puanları hesaplanmış ve bu aşama sonunda ilk 25 üniversite belirlendi. İkinci aşamada başvuran kurumun" Araştırma Üniversitesi Olma Talebi Kapsamında Hazırlamış Olduğu Öz Değerlendirme Raporu" dikkate alınarak bu aşama sonunda 19 Üniversite belirlendi. Son olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK, Kalite Kurulu, Devlet ve Vakıf Üniversite temsilcilerinden oluşan bir jürinin, rektörler ve üniversitelerin üst yönetimi ile bir mülakat gerçekleştirmesiyle onu asıl, beşi aday olmak üzere "Araştırma Üniversitesi" belirlenme süreci nihayetlendirildi.

YÖK tarafından, Araştırma ve Aday Araştırma Üniversitelerinin belirlenmesinde Türkiye’nin önceliklerinin dâhil edildiği dünyadaki referans çalışmalar, kurumun mevcut durumunun değerlendirilmesi ile gelecek planlaması, liderlik boyutu ve kurumun Ar-Ge Stratejisi ve Yönetişimi dikkate alındığı bildirildi.

 

İlk Kez Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı.

26 Eylül 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde, "Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında YÖK tarafından belirlenen üniversiteler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk kez kamuoyu ile paylaşıldı.

 

YÖK'te İlk Toplantı Gerçekleştirildi.

Bu açıklamanın ardından söz konusu proje kapsamında belirlenen Araştırma ve Aday Araştırma Üniversitelerinin rektör ve rektör yardımcılarının katılımıyla YÖK'te bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Çukurova Üniversitesi’ni temsilen Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel katıldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın başkanlığında gerçekleştirilen bu ilk toplantıda, projeye ilişkin üniversitelerin yol haritaları belirlenerek bu üniversitelere sağlanacak katkılar ve beklentiler ele alındı.

Başa dön tuşu