YAŞAM

Zübeyde Hanım rahmet ve minnetle anıldı

Zübeyde Hanım’ın hayatı ve yaşadıklarıyla ilgili bilgi aktaran Türk Kadınlar Birliği Adana Şube Başkanı Dudu Nermin, şunları söyledi:

 

“Zübeyde hanım 1857 yılında Selanik’te doğmuş, aslen anne tarafından Konya Karaman’dan Rumeli’ye göçen ve Selanik yakınlarındaki Langaza’da toprak işleri ile uğraşan bir Türkmen ailesi olan Hacı Sofulardandır.

 

Döneminde kadınların okula gitmesi yaygın olmadığı için okur yazar oluşu nedeniyle kendisi de Zübeyde Molla olarak anılırdı.

 

Dinine bağlı bir aileden geldiği için kendisi de öyleydi. Selanik’te gümrük muhafaza teşkilatında memur olan Ali Rıza Bey’le 1871 yılında henüz 14 yaşında iken evlendi.

 

Zübeyde hanımın Fatma, Ömer ve Ahmet adlı çocukları olmuş ancak önce Fatma, sonra da Ömer ve Ahmet ölmüştür.

 

Mustafa 1881’de, Makbule 1885’te, Naciye 1889’da doğdu. Naciyeyi de küçük yaşta kaybettiler. Baba Ali Rıza Efendi 1888 yılında vefat etti.

 

Zübeyde Hanım Balkan Savaşı’ndan sonra Selanik’i terk ederek Kızı Makbule ile birlikte İstanbul’a göç edip Akaretler’de bir eve yerleşti

 

Zübeyde Hanım 1922’de Adapazarı’nda Mustafa Kemal’le buluştu, daha sonra Ankara’ya yerleşti, ardından sağlığı nedeniyle İzmir’e gitti. Son günlerini Latife Hanım’ın köşkünde geçiren Zübeyde Hanım 14 ocak 1923’te 66 yaşında hayatını kaybetti. İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 1940 yılında yaptırılan anıt mezarda yatmaktadır. Ruhu şadolsun!”

Başa dön tuşu