SEYHAN

Her şey Yaşanabilir Bir Adana İçin

Adana önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapacak. 24 Aralık Pazar günü Seyhan Belediyesi ile Olof Palme İnternational Center organizesinde Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yerel yönetimlerde demokrasi ve kent kültürünün konuşulacağı “Yerelden Genele Sempozyumu” düzenlenecek. Sempozyumda konu ile ilgili olarak “ne yapabiliriz, nasıl değiştirebiliriz?” sorularına cevaplar aranacak.

GENİŞ KATILIMLI SEMPOZYUM

24 Aralık Pazar günü saat 10.00’da başlayacak sempozyumun açılış konuşmasını Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar yapacak. Açılış konuşmasının ardından sempozyumun ilk oturumuna geçilecek. İlk oturumun yöneticiliğini Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Yıldırım Kaya yapacak. Önceki dönem Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık “Yerel Toplumcu Belediyecilik”, İsveç Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Serkan Köse “İsveç Yerel Yönetim Modeli” Şehir Plancısı İkbal Polat “Yerel Yönetimlerde ve Sivil Toplum Kuruluşlarda Kadının Yeri”, Türkiye Kent Konseyleri Platformu Kurucu Üyesi Dr. Işıkhan Güler “Kent Konseyleri ve Yerel Yönetimler” Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mustafa Güler ”Yerel Yönetimlerde Eşitlik ve Yurttaşlık Hakkı” konularında konuşacak… 2. oturumda ise Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Eski Başkanı Zeynep Serap Baltacı sonuç bildirgesini okuyacak.

 

NEDEN SEMPOZYUM?

Yerel yönetimler vatandaşa en yakın konumda olan, en alt düzeydeki yönetim birimleridir.  İnsan ihtiyaçlarının çok ve çeşitli olması, yerel halkın müşterek ihtiyaçlarını karşılamak görevi ile yükümlü yerel yönetim birimlerinin hizmetlerinin de çeşitli ve karmaşık olmasına neden olmaktadır. Ayrıca ülke düzeyindeki ekonomik ve sosyal sorunlar da yerel yönetimlerin işleyişini etkilemektedir.  İşsizlik, düzensiz kentleşme, göçmen işçiler, yaşlı ve yoksul sayısındaki artış, çevre kirliliği, konut sorunu gibi konularla ilgili olarak yerel halk bu yönetimlerden sürekli olarak yeterli ve kaliteli hizmet beklemektedir. Günümüzde yerel yönetimlerin bu fonksiyonları yerine getirecek yapıya kavuşturulması amacıyla yerel yönetimlerin demokratikleştirilmesi kavramına vurgu yapılmaktadır.

 

 Yerel yönetimler 21. yüzyılda demokrasinin hayata geçirilebileceği en uygun kuruluşlar olarak görülmektedir. Yerel yönetimlerin etkili ve verimli hizmet üreten birer yönetim kurumuna dönüştürülmesi için demokratik değerlere dayalı yapılandırılmasının önemi sürekli vurgulanmaktadır. Bu yapıdaki yerel yönetimlerin hem yerel düzeydeki hizmetleri en etkili ve verimli  şekilde yerine getirecekleri ve hem de ulusal düzeyde demokrasiye ciddi katkılar sağlayacakları açıktır. Yerel demokrasinin geliştirilmesinde en önemli ölçüt, yerel halkın yerel nitelikteki kararların oluşumuna yaptığı katkının derecesidir. Bu katkı ne kadar fazla ise, yerel demokrasinin o oranda gelişimi  olduğu söylenebilir.

Başa dön tuşu