GENEL

100. yılda meşaleli yürüyüş ve konser

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle mesaj yayınlayan

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 19 Mayıs’ın 100. yılı nedeniyle, hissedilen coşkunun ve Mustafa Kemal Atatürk’e duyulan minnettarlığın katlanarak arttığını, laik, bağımsız, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar yaşayacağını söyledi. Başkan Zeydan Karalar, mesajında şu düşüncelere yer verdi:

 

“Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Bende bu vekayiin  ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da doğmuştur’ sözlerinin net şekilde belirttiği üzere; milli mücadele düşüncesine Adana’da, Adanalılardan aldığı güçle ulaşan Mustafa Kemal Atatürk, daha sonra sonra Samsun’a çıkarak, vatan topraklarını işgalden kurtarma kararlılığının ilk adımını atmış, çağdaş, bağımsız, aydınlık yarınların ilk meşalesini yakmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, Türk Milleti’nin milli mücadele ruhunu canlandıran ilk fakat en önemli adımı atmış, ardından hem savaş meydanlarında, hem siyasi arenada başarılar kazanarak çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin yapı taşlarını inşa etmiştir.

 

İstanbul’da imparatorluğu yönetenlerin, düşman işgaline boyun eğmesine tahammül edemeyen ve milletin bağımsızlığa olan inancına güvenerek Anadolu’ya, Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da yaktığı meşaleyi Anadolu’nun dört bir yanına ulaştırmış, esir yaşamamaktansa ölmeyi tercih edecek milletine olan sarsılmaz güveniyle, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır.

 

Geri kalmışlığın, bilimden ve teknolojiden mahrum bırakılmışlığın, çağdaş milletler seviyesinden gittikçe uzaklaşılmasının, vatan topraklarının düşman çizmeleri altında ezilmesinin acısını, Milli Mücadeleye onan inancıyla geride bırakan Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyeti kurmasının ardından 19 Mayıs’ı gençlere bayram olarak armağan etmiştir. Cumhuriyet tarihinin belki de en önemli gününü, ülkeyi emanet ettiği gençlere armağan ederek, gençlere olan inancını ifade eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptıkları ve kurduğu Cumhuriyet sonsuza kadar yaşayacaktır.

Bu yıl 19 Mayıs’ın 100. yılını kutluyor olmamız, bayramımızın anlamını çok daha büyütmektedir.

Gençlerimizin, çocuklarımızın ve milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyorum.”

 

ADANA’DA COŞKULU 19 MAYIS PROGRAMI

Başkan Zeydan Karalar, Adana’da 19 Mayıs 1919’un 100. yıldönümünde gerçekleştirilecek programla ilgili de bilgi verdi. Buna göre 19 Mayıs 2019 Pazar günü saat 18’de Adana Büyükşehir Belediyesi önünde buluşulacak ve Uğur Mumcu Meydanı’na (İstasyon Meydanı) kadar meşaleli yürüyüş yapılacak. Adanalılar saat 20.30’da da, yine Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenecek Ediz konseriyle coşacak.

Başkan Zeydan Karalar, öğrencileri, gençleri, hemşehrilerini Adana Büyükşehir Belediyesi önüne ve Uğur Mumcu Meydanı’na beklediğini açıkladı.

Başa dön tuşu